In mijn vorige blog ben ik ingegaan op de essentiële rol die het netwerk speelt als het gaat om klantbeleving – niet alleen online, maar net zo goed in de ‘echte’ winkel. Alles draait om flexibiliteit, capaciteit, betrouwbaarheid en natuurlijk kosten. Dit ligt natuurlijk voor de hand, zeker als het gaat om betrouwbaarheid en kosten.
Als de webwinkel tijdens de spits een uurtje uitvalt kan de derving aardig oplopen. Hoeveel? Bij de gedachte alleen al merkt u dat u het benauwd krijgt. Maar er zijn ook nieuwe technologieën die met minder voor de hand liggende toepassingen de retailer gewoon geld opleveren. En ook daarvoor moet het netwerk de nodige flexibiliteit en capaciteit bieden.
Voorraad op peil houden
Online kwam ik interessante data tegen: retailers blijken ruim 3% aan verkopen te missen doordat hun voorraad niet op peil is. In de kleding en schoenenbranches loopt dat percentage zelfs op naar 7%. Wat je niet hebt kan je niet verkopen, dus zorg dat de voorraad op peil is. Maar hoe? Het blijkt dat met technologieën zoals RFID en beeldherkenning de voorraad veel beter op peil gehouden kan worden. Wie geen nee hoeft te verkopen ziet de klant ook niet met één swipe naar de concurrent verdwijnen. Maar het werken met herkenning en analyse van beelden, opgenomen door camera’s in het magazijn, vraagt de nodige (draadloze) capaciteit.
Alles wordt draadloos
Over draadloos gesproken, retailers moeten hun klanten óók op hun smartphone van dienst zijn. De website moet daarvoor geschikt zijn gemaakt, maar in de fysieke winkels moeten de potentiële klanten veilig van het Wifi-netwerk gebruik kunnen maken. Vergeet ook niet wat er tegenwoordig mogelijk is aan informatievoorziening op beeldschermen in de winkel (digital signage): van relevantie nieuwtjes en winkelinformatie tot productspecificaties en aanbiedingen, die voortdurend ververst kunnen worden. Vertragingen of uitval van het netwerk jagen de klant meteen de winkel uit, dus ook hier is voldoende capaciteit en betrouwbaarheid nodig. Temeer daar ook het commercieel functioneren van de fysieke winkel onderhand helemaal afhangt van het vlekkeloos functioneren van de IT. Als het netwerk uitvalt doet een hedendaagse kassa het ook niet meer. Zelfs die enkele klant met contant geld kan dan niet betalen.
Beveilig uw netwerk
Wie klanten in de winkel toegang geeft tot het netwerk zal goed moeten kijken naar de veiligheid. Niet alleen om klanten de nodige security te bieden, maar ook om te voorkomen dat het ‘winkelend publiek’ via het semi-openbare winkelnetwerk het bedrijfsnetwerk op kan. Elke netwerkaanbieder, ook van SD-WAN, besteedt natuurlijk de nodige aandacht aan security, maar de specifieke eisen in de winkel hebben consequenties voor de inrichting hiervan. In ons eigen SD-WAN portfolio zorgen we ervoor dat beveiligings- en SD-WAN-technologieën optimaal samenwerken conform de behoeften van de retailer. Aangezien we ook de nodige ervaring hebben in de retail hebben we een duidelijk zicht op die behoeften.
Op het eerste gezicht lijkt een netwerk voor een retail-organisatie misschien niet zo veel af te wijken van het netwerk voor organisaties in ander sectoren. Bijvoorbeeld beschikbaarheid, veiligheid en beheergemak zijn inderdaad niet anders. Maar als we wat verder kijken zien we enkele bijzonder karakteristieken: naast het online gedeelte zijn voor winkelketens ook hun fysieke winkels van belang. De druk om te blijven innoveren is groot en juist retailers kunnen veel voordeel halen uit nieuwe technologieën: van artificial intelligence en analytics tot IoT en beeldherkenning. Het fundament daarvoor is een solide en flexibel netwerk – zoals SD-WAN – en een IT-partner met de nodige ervaring in de retail.
Wilt u meer lezen over SD-WAN? Download dan onze whitepaper.