In de retailsector beseft zo onderhand iedereen dat je klanten tegenwoordig voortdurend moet overhalen om te willen kopen, zowel in de fysieke winkel als online. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het doel is het bieden van een optimale klantbeleving, maar ook beïnvloeding om die beleving om te zetten in een daadwerkelijke aankoop.
Hiervoor zijn grote hoeveelheden data nodig en analysetools om inzicht te krijgen in wat de klant wil en mogelijk zou willen. Maar er is méér nodig, zoals beloften kunnen waarmaken (voor middernacht bestellen, morgen in huis) en een excellente respons van de webwinkel. Ook in de fysieke winkels gaat het om beleving, waarbij informatievoorziening, betaalgemak en bestelgemak een grote rol spelen. Dit krijgt een retailer alleen voor elkaar als het fundament goed is: een excellent functionerend netwerk.
Meer en veiligere bandbreedte
Vanzelfsprekend heeft een retailer dat netwerk ook nog nodig voor andere zaken. Denk aan de toeleveringsketen: koppelingen distributeurs, resellers en partners. Dan is er natuurlijk nog het bedrijfsnetwerk dat het steeds zwaarder krijgt door de grote toename aan data en applicaties. Op dit netwerk moet steeds meer worden aangesloten, zoals mobiele devices van klanten, kassasystemen, infoschermen en misschien zelfs RFID in de fysieke winkels. Dat vraagt allemaal om de nodige bandbreedte. Dat geldt natuurlijk ook voor het wide area netwerk (WAN) tussen de vestigingen. Het wordt helemaal een uitdaging als die vestigingen op locaties staan met beperkte internetvoorzieningen. Bovendien moet alles goed beveiligd zijn. Niet alleen omdat AVG dat voorschrijft; veiligheid maakt namelijk onlosmakelijk deel uit van de klantbeleving.
Kritische klanten en snel veranderende eisen vanuit de markt en nieuwe technologie hebben een enorme impact gekregen op het IT-landschap. Zelfs het netwerk, het fundament van alles, is fundamenteel veranderd. Het mag niet zo zijn dat het netwerk de business bepaalt, maar de business bepaalt het netwerk.
SDN en SD-WAN
Dat kan nu steeds beter dankzij software defined networking (SDN). Dit betekent dat de netwerkhardware is losgekoppeld van het besturingsmechanisme dat software nu voor zijn rekening neemt. Dit levert zeer veel flexibiliteit op, terwijl de complexiteit ervan dankzij de software wordt afgeschermd. Naast SDN-versies van bedrijfsnetwerken zijn er ook SDN-versies van het wide area netwerk (SD-WAN) voor de verbinding tussen de verschillende locaties van organisaties.
In principe kan een SD-WAN met elk soort netwerkverbinding werken. Alle bekende internetverbindingen – de kabel, ADSL, glasvezel en draadloze verbindingen zoals 4G/LTE – kunnen in een SD-WAN worden opgenomen. Deze verbindingen kunnen desgewenst zelfs tegelijkertijd benut worden, wat niet alleen meer netwerkcapaciteit oplevert, maar ook de beschikbaarheid van het netwerk verbetert. Bij uitval van een verbinding gaat het netwerkverkeer over een van de andere verbindingen gewoon verder, waardoor de continuïteit wordt gewaarborgd. Precies deze voordelen maken een SD-WAN het ideale fundament voor een optimale klantbeleving.
In een volgende blog gaan we hier verder op in. Wilt u meer lezen over SD-WAN? Download dan onze whitepaper.